Vanzarile de telefoane mobile in 2014 au inregistrat cresteri importante in cazul retailerilor independenti. Acestia au reusit sa castige o buna parte din cota operatorilor de telefonie mobila.
Daca pana in anii trecuti se putea vorbi chiar de un monopol detinut de operatorii de telecomunicatii in privinta vanzarilor de telefoane mobile, acum lucrurile nu mai stau chiar atat de bine pentru ei. Concentrarea tot mai mare a retailerilor independenti, in special a celor din mediul online, asupra acestui sector, incepe sa-si arate roadele.

Anul 2014 aduce comerciantilor independenti o cota de 30% din piata de vanzari de telefoane mobile, fata de numai 20% cat inregistrau in trecut. Aceasta crestere poate fi pusa in special pe seama magazinelor online. Acestea au inteles ca din punct de vedere logistic si al ritmului de vanzare este profitabil sa vinzi si aceste produse, desi adaosul comercial este relativ mic in cazul telefoanelor mobile (fata de alte electronice sau comparativ cu majoritatea produselor electrocasnice).
Practic, decat sa vinzi masini de spalat sau frigidere cu un castig mai mare, dar care implica si costuri destul de mari de manipulare, retailerii de pe internet s-au axat mai mult pe micutele cutii in care vin ambalate telefoanele mobile.
Trebuie mentionata si durata medie de utilizare a acestor dispozitive. Desi smarpthone-urile pot fi folosite lejer pentru functii de baza (telefon, sms, mail, majoritatea aplicatiilor) ani buni, ritmul de lansare al noilor modele, performanta crescuta de la an la an, designul imbunatatit, conduc la un grad alert de reinnoire al acest dispozitive.
Probabil media reinnoirii smartphone-urilor este de 2 ani, dar nu sunt deloc putine persoanele care-si schimba anual principalul dispozitiv mobil de comunicare. Astfel, recurenta vanzarilor este un factor pe care magazinele online il iau si ele in calcul atunci cand se concentreaza pe aceasta categorie de produse. Comparativ, electrocasnicele mari au o durata de utilizare in general mai mare si se vand astfel in numar mai mic.
Vanzarile de telefoane mobile in 2014 au fost peste asteptari in cazul retailerilor independenti
Cel mai mare magazin online din Romania, eMAG, a introdus noi marci de telefoane mobile in oferta sa, de la producatori mai putin cunoscuti pe meleagurile noastre. In acest fel, clientii au putut alege dintr-o varietate mult mai mare de astfel de produse, de la companii care nu se regasesc si in oferta operatorilor de telefonie mobila.
eMAG a reusit sa afiseze in magazin telefoane de la companii care pana nu demult erau total necunoscute pentru majoritatea romanilor. De la producatori polonezi ca Overmax, la telefoane mobile ce vin din India, de la compania Karbonn si ajungand la Xiaomi – principal producator chinez, clientii isi pot alege modelul favorit de telefon si in functie de buget.

In acest fel, chiar daca numarul de abonati ai operatorilor telecom a crescut in anul ce tocmai s-a incheiat, cota de piata la vanzarile de telefoane mobile in 2014 a scazut la 70% pentru ei. Subventiile acordate la cumpararea unui mobil se pare ca nu mai sunt suficiente pentru clienti, acestia dorind sa-si indrepte atentia si spre oferta jucatorilor independenti.
Chiar si clientii cu posibilitati financiare scazute au acum de unde sa-si aleaga un telefon mobil care sa le satisfaca dorintele
Un alt aspect, care a dus la cresterea de vanzari de telefoane mobile pentru anumiti comercianti, este dat de promotiile organizate de acestia. De exemplu, nu rare au fost situatiile cand la cumpararea unui anumit model de televizor, clientii au primit gratuit un telefon mobil. In acest fel, cumpararea terminalului a fost inregistrata in dreptul magazinului independent.
Alexandru Munteanu, directorul diviziei telecom din cadrul subsidiarei locale Samsung, a declarat pentru Ziarul Financiar ca operatorii telecom raman totusi principalul canal prin care clientii isi vor achizitiona terminale, chiar daca in piata de vanzari de telefoane mobile vor mai exista fluctuatii ca cea inregistrata anul trecut.
Lasă un răspuns