Majoritatea avem cel putin o pereche de ochelari de soare printre accesorii, dar cat de bine stim daca ne protejeaza sau daca acei ochelari sunt adecvati nevoilor noastre? Ochelarii de soare se gasesc pe toate drumurile, la toate preturile, insa nu toti au aceleasi proprietati. Aflati acum de ce aspecte trebuie sa tineti cont cand va alegeti urmatoarea pereche.
Din arsenalul nostru de vara nu lipsesc una-doua perechi de ochelari de soare. Acesta este un lucru excelent, avand in vedere faptul ca vara avem nevoie de cea mai mare protectie impotriva razelor UV nocive. Stiati insa ca este indicat sa-i folosim pe tot parcursul anului? Sau ca exista multe tipuri de lentile, care servesc unor scopuri diverse?
Pentru a va ajuta sa alegeti ce este mai potrivit pentru nevoile dumneavoastra, va prezentam o serie de informatii utile despre ochelarii de soare: materiale, rame, tipuri de lentile (si in ce imprejurari se recomanda sa le purtati), dar si cum sa sa alegeti perechea potrivita in functie de fizionomie.
Ochelarii de soare, un accesoriu cu istorie
Este usor de inteles de ce am asocia ochelarii de soare cu era moderna, insa acest accesoriu este mai vechi decat ne imaginam. Inca din preistorie, inuitii foloseau pentru protectie ochelari speciali din fildes. E drept, aceste modele nu aveau lentile ce filtrau razele de lumina, ci o fanta prin care priveau, pentru a diminua cantitatea de lumina reflectata de zapada.
Alte surse istorice spun ca Nero privea luptele gladiatorilor prin smaralde lustruite. Desigur, se pare ca acestea functionau mai degraba ca niste oglinzi decat ca filtre solare. Daca mergem mai aproape in istorie, aflam ca inca de prin secolul al XII-lea judecatorii chinezii foloseau lentile plate din cuart fumuriu. Acestea aveau insa rolul de a le ascunde expresiile faciale de martorii pe care-i interogau.
Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, opticianul englez James Ayscough a inceput sa experimenteze cu lentile colorate. Scopul a fost mai degraba unul medical decat utilitar. El a tras concluzia ca lentilele albastre si verzi pot ajuta la corectarea unor afectiuni oftalmologice. In secolul al XIX-lea si la inceputul secolului al XX-lea ochelarii cu lentile galbene sau maronii erau prescrisi bolnavilor cu sensibilitate la lumina.
De-abia pe la inceputul anilor 1920 ochelarii de soare au inceput sa devina populari. Starurile de film mut ii purtau adesea, pentru faptul ca aveau mai mereu ochii rosii din cauza luminilor puternice sub care filmau. Primii ochelari de soare ieftini si produsi in masa au aparut in America in 1929. Acestia au fost lansati sub sigla firmei Foster Grant, fondata de Sam Foster si au devenit rapid ultima moda in orasele americane.
In anii ’30, armata americana a comandat ochelari cu lentile verzi de la firma Bausch&Lomb, pentru a-i proteja pe piloti de soarele puternic de la altitudinile mari. In 1936, Edwin H. Land a inventat lentilele polarizate, care, aplicate la un design Ray-Ban, au dat nastere faimosilor ochelari Aviator.
Tipuri de ochelari de soare si contextul in care se folosesc
Pe piata sunt disponibile multe tipuri de ochelari, insa nu toate sunt indicate pentru orice situatie. Daca nu stiati pana acum, exista ochelari de soare special conceputi pentru condus masini, pilotat avioane, practicat diverse sporturi si chiar pentru calatorit in spatiu.
Momentan, agentiile de turism nu ofera pachete de vacanta in cosmos, asa ca vom vorbi mai mult despre utilitatea ochelarilor de soare in viata de zi cu zi. In primul rand, acest accesoriu este indicat sa fie purtat pe toata perioada anului, insa exista perioade sau situatii speciale care reclama cu precadere utilizarea lor:
- vara, cand soarele este foarte puternic;
- iarna, cand zapada poate reflecta deranjant lumina;
- la mare, unde apa si nisipul reflecta, de asemenea, razele soarelui.
Lentilele ochelarilor de soare pot imbunatati claritatea vederii si confortul in prezenta unei lumini puternice. Ele ofera protectie impotriva elementelor vizibile si invizibile ale luminii, in special impotriva razelor UV nocive. Acestea pot provoca afectiuni serioase la nivel ocular, inclusiv afectiuni ale corneei, cataracta sau chiar cancer. Pentru cea mai buna protectie, expertii indica folosirea unor ochelari care reflecta sau filtreaza 99-100% din razele UVA si UVB cu unde de pana la 400 nm. Ochelarii de soare care indeplinesc acest criteriu sunt etichetati cu „UV400”, dar acesta este un standard valabil in SUA.
Pentru a va asigura ca produsul indeplineste normele de calitate, este indicat ca pe ochelari sa fie trecuta si sigla „CE”. Acesta insemna, conform standardelor europene, faptul ca ochelarii permit ca numai 5% din radiatiile solare de pana la 380 nm sunt transmise prin lentila. Trebuie sa stiti insa ca ochelarii de soare nu protejeaza impotriva afectiunilor permanente datorate privirii directe la soare, nici macar in contextul unei eclipse. Pentru acestea se folosesc ochelari speciali, etichetati ca atare.
Studii recente arata ca lumina albastra (HEV – high-energy visible light) este implicata intr-o afectiune a retinei care survine odata cu inaintarea in varsta si duce la orbire. Producatorii lucreaza la tehnologii care sa ofere protectie si pentru acest tip de raze.
⇒ Vezi ochelarii de soare pentru ciclism la Mycloset!
Ochelarii de soare sunt de mai multe tipuri si servesc mai multor scopuri. Spre exemplu, exista ochelari de soare indicati pentru cand suntem la volan. O pereche aleasa corect permite diminuarea riscului cauzat de lumina puternica sau de reflexiile orbitoare. Lentilele potrivite trebuie sa diminueze acest efect, dar sa lase in acelasi timp destula lumina sa ajunga la ochi. Un alt factor de luat in considerare este si condusul pe timp de noapte. Lentilele galbene nu sunt indicate in acest caz, deoarece ele ofera claritate in conditii de ceata sau zapada, dar nu si in prezenta unei surse puternice de lumina. Lentilele polarizate ajuta la diminuarea luminii puternice, iar lentilele cu gradient (numite si „in degrade”) permit o vedere clara asupra bordului masinii, deoarece sunt in general deschise in partea de jos. Totodata, pentru condus este ideal sa alegeti si o pereche cu rama subtire, pentru a nu bloca vederea laterala.
⇒ Descopera ochelarii pentru ski la Mycloset!
Daca sunteti pasionati de sporturi, in special sporturi care necesita echipament de protectie, veti avea nevoie de ochelari de soare speciali. In primul rand, acestia trebuie sa stea fixati pe fata. Imaginati-va ca faceti surf, schi sau va dati cu parapanta si trebuie sa va asezati ochelarii. Daca faceti alpinism si va aflati in zone inzapezite sau cu gheata, este foarte important sa va protejati ochii impotriva razelor UV reflectate pe suprafata zapezii. Ochelarii pentru sport trebuie sa aiba lentile rezistente, care nu se sparg. Pentru alpinism, ochelarii au in general lentile rotunde foarte negre si protectii laterale din piele, pentru ca lumina puternica sa nu ajunga la ochi. In cazul sporturilor de apa, acestia trebuie sa aiba lentilele rezistente, sa fie mai usori pentru a nu se scufunda si trebuie sa nu se abureasca.
Ce tipuri de lentile sa alegem pentru ochelarii de soare
Ochelarii de soare pot sa aiba diferite tipuri de lentile, care variaza in compozitie si culoare. Acestea nu sunt doar aspecte care tin de moda, ci au si un scop practic. Tipul de lentila dicteaza contextul in care este cel mai indicat sa-i purtam. Iata cateva indicatii generale in vederea alegerii culorii lentilelor:
⇒ Vezi ochelarii cu lentile rosii la eMAG!
- lentilele gri, verzi sau maro sunt recomandate pentru uzul general;
- lentilele gri si cele verzi sunt neutre, intrucat pastreaza culorile autentice;
- lentilele maro (sau de culoare chihlimbarului) distorsioneaza putin culorile, insa maresc contrastul; in plus, ajuta la o mai buna perceptie asupra distantelor fata de diverse obiecte;
- cele de culoare roz/rosu reduc cantitatea de lumina albastra si asigura o imbunatatire a perceptiei adancimii in campul vizual; utilizatorii care le folosesc declara ca le pot purta pentru perioade lungi de timp, in comparatie cu alte culori de lentile;
- lentilele turcoaz sunt potrivite pentru lumina medie sau puternica, deoarece creeaza contrast fara a distorsiona culorile;
⇒ Descopera ochelarii de soare galbeni la Mycloset!
- lentilele galbene creeaza definitie in jurul obiectelor si sunt adecvate pe zapada sau pe ceata. Cu toate acestea, ele nu ofera claritate in prezenta unei surse puternice de lumina;
- lentilele albastre sau violet sunt folosite in special cu scop cosmetic;
Ca o concluzie: cel mai des intalnite lentile, pentru uz general, sunt cele de culoare gri. Alaturi de ele, lentilele verzi si maronii sunt recomandate pentru uz general, in conditii variabile de zi cu zi. Pentru a afla exact ce culoare se recomanda pentru lentilele ochelarilor de soare in functie de sport sau de conditii meteo specifice, va recomandam sa accesati acest ghid.
In functie de alte caracteristici ale lentilelor pentru ochelarii de soare (in afara de culoare), avem urmatoarele categorii:
- lentilele in degrade (numite si „cu gradient”) sunt utilizate in special in interior, in club sau la volan, deoarece au o portiune deschisa la culoare, care permit o vizibilitate mai buna. In general, partea de sus este inchisa la culoare, dar ea se deschide treptat in partea inferioara. Exista inclusiv modele cu „dublu degrade”: inchis sus, deschis la mijloc si inchis jos. Partea mai deschisa la culoare nu ofera o mare protectie impotriva luminii. Sunt practici ca accesoriu fashion in ideea ca privirea prin partea deschisa la culoare asigura o buna vizibilitate si in locurile cu lumina mai slaba;
- lentilele tip oglinda au un strat metalic, partial reflectorizant la suprafata, combinat cu o lentila colorata din sticla. Reprezinta o alternativa pentru lentilele polarizate si imbunatatesc contrastul. Totodata, ascund ochii prin reflectarea luminii;
- lentilele polarizate sunt realizate dintr-un strat de plastic polarizat si ofera o protectie ridicata in prinvinta reflexiilor create de surse puternice de lumina.
Lentilele pot fi facute din plastic (acril, poliuretan, policarbonat, CR-39). sticla sau SR-91 (material polarizat non-policarbonat introdus de Kaenon Polarized in 2001).
Stiluri populare de ochelari de soare in functie de rame
Oferta de ochelari de pe piata cuprinde o serie de rame in diferite forme si culori. Pentru a va ajuta sa stiti ce sa cautati, vom puncta cele mai intalnite stiluri existente.
1. Ochelarii tip Aviator
Acesta este probabil unul dintre cele mai indragite stiluri de ochelari de soare si este usor de inteles de ce. Modelul are lentile mari in forma de lacrima, incadrate de o rama metalica fina. Modelul a fost introdus in 1936 de catre Bausch & Lomb, compania fondatoare a brandului Ray-Ban. Celebrii Aviators au fost la moda in anii ’40 si ’60 si au recapatat interesul publicului incepand cu anii 2000. Avantajul acestor ochelari este faptul ca se potrivesc multor persoane, sunt in general unisex si au un design versatil, potrivit atat stilului sport cat si elegant.
2. Ochelarii Oversized
Ochelarii Oversized sau supradimensionati au fost foarte la moda in anii ’80 si sunt asociati in special cu Jacqueline Kennedy Onassis (de aici sunt supranumiti si „Jackie O’s”), care ii purta inclusiv pentru a se ascunde de paparazzi. Stilul oversized este din nou in atentia amatoarelor de moda, iar brandurile mari au creat modele extravagante cu rame supradimensionate. Putem spune ca acest tip de ochelari este un adevarat fashion statement in orice tinuta.
3. Ochelarii de soare Wayfarer
Modelul Wayfarer a fost introdus in 1952 de Ray-Ban si a fost popular in randul artistilor, precum Elvis Presley, James Dean, Bob Marley sau The Beatles. Ramele originale erau din plastic negru, mai late in partea de sus decat in cea de jos si aveau de multe ori un detaliu argintiu in coltul de sus. Ulterior au fost lansate mai multe variatiuni ale modelului, iar unul dintre cele mai de succes a fost modelul Clubmaster din 1982.
4. Ochelarii rotunzi (Teashades)
Supranumiti si ochelari tip John Lennon, acestia au fost un icon al culturii pop din anii ’60. Staruri precum Mick Jagger, Boy George, Ozzy Osbourne sau John Lennon au adoptat acest stil. Ramele originale erau metalice, cu lentile perfect rotunde, de dimensiune medie. Modelele mai noi sunt realizate in general din plastic colorat in diverse nuante. Desi nu mai sunt la fel de populari in prezent, ochelarii rotunzi pot reveni oricand la moda.
5. Ochelarii tip Wrap-around (curbati)
Modelul acesta de ochelari de soare este foarte curbat, pentru a se mula pe conturul fetei. De multe ori acestia sunt formati dintr-o singura lentila semicirculara care acopera amandoi ochii si se extinde inclusiv pe tample. Se poate ca acesti ochelari sa aiba si lentile separate curbate, incadrate in general de o rama de plastic. Acest stil a fost introdus in anii ’60 ca varianta la modelul Aviator si a fost adoptat de vedete ca Yoko Ono sau Clint Eastwood. Varianta moderna a fost introdusa in anii ’80 si a avut la baza stilul Wayfarer, adaptata intr-un look mai futurist.
6. Ochelarii tip Shutter Shades
Ochelarii Shutter Shades sau, cum am putea sa-i numim noi, stil „oblon”, sunt o variatiune a ochelarilor de soare inventata la sfarsitul anilor ’40. Acestia au la baza principiul ochelarilor inuiti, care lasau lumina sa treaca printr-o singura fanta, pentru a diminua expunerea la razele puternice. Ochelarii Shutter Shades au mai multe fante prin care lasa lumina sa treaca, dar acest lucru nu ofera o protectie impotriva razelor UV nocive. In acest sens, unele modele vin cu lentile protectoare in spatele „obloanelor”. Acest model a fost foarte la moda prin anii ’80 si si-a facut come-back-ul in jurului anului 2010.
Cum alegem perechea potrivita in functie de forma fetei
La fel ca in cazul hainelor, nu orice stil de ochelari de soare o sa ni se potriveasca. Atunci cand cumparam acest accesoriu, trebuie sa tinem cont de mai multi factori, dar cel mai important este forma fetei noastre. Pentru a va ajuta sa gasiti perechea perfecta am alcatuit o lista cu tipuri de fete si exemple de ochelari potriviti.
1. Fata ovala
Daca aveti fata ovala, atunci nu trebuie sa va faceti prea multe probleme. Cam orice stil de ochelari o sa va vina bine. Principalul lucru de care trebuie sa aveti grija este proportia, mai exact sa nu alegeti o rama prea mica sau prea mare pentru dumneavoastra. In general, vi se potriveste orice rama rotunda sau patrata. Wayfarer, Aviator, Oversized – toate sunt pentru dumneavoastra!
2. Fata rotunda
Daca aveti fata rotunda, cel mai bine este sa incercati sa contrabalansati acest aspect cu o rama mai patrata. Incercati stilul Wayfarer, Cat Eye sau orice ochelari cu rama patrata. Ar fi ideal sa evitati ramele rotunde, deoarece acestea or sa accentueze forma fetei.
3. Fata patrata
In cazul unei fete patrate cele mai indicate tipuri de rame sunt cele rotunde, care balanseaza conturul puternic al maxilarului. Am putea spune ca este opusul fetei rotunde. Cautati ochelari stil Aviator, Teashades sau orice are rama sau lentile rotunjite. Este important sa pastrati si o proportie adecvata intre fata si dimensiunea lentilelor.
4. Fata in forma de inima
Acest tip de fata este mai ingust in partea de jos decat in partea de sus. Pentru a complementa aceasta forma, cel mai bine este sa cautati ochelari care urmaresc aceeasi linie. Ramele tip Wayfarer, Cat Eye, unele modele sport sau orice rama mai lata in partea de sus or sa vi se potriveasca. Puteti experimenta si cu anumite stiluri de ochelari Oversized.
Trebuie sa stiti si ca, indiferent de forma fetei dumneavoastra, este important sa pastrati o proportie adecvata intre aceasta si dimensiunea ochelarilor sau a lentilelor. Ca regula generala, trebuie sa urmariti ca dimensiunea ramei sa se incadreze in dimensiunea fetei. Desigur, acest lucru nu este valabil in toate cazurile (de exemplu, pentru modelele oversized), motiv pentru care cel mai bine este sa masurati ramele. In interiorul bratelor ochelarilor s-ar putea sa observati un numar format din cateva cifre. Acesta reprezinta cele trei dimensiuni de care trebuie sa tineti cont in alegerea produsului:
- dimensiunea ochiului sau latimea lentilei – distanta dintre latura exterioara a ramei pana la cea interioara. Valorile tipice sunt intre 40-62 mm;
- dimensiunea puntii nazale – distanta dintre cele doua lentile. Valorile tipice sunt intre 14-24 mm;
- dimensiunea bratelor – lungimea bratelor ochelarilor. Valorile tipice sunt intre 120-150 mm.
⇒ Vezi ochelarii Ray-Ban oversized la eMAG!
De obicei, modelele pentru dama au notate in descriere dimensiunile sub forma „55-14-135 mm”. Acestea reprezinta, in ordinea corespunzatoare, latimea lentilei, latimea puntii nazale, respectiv lungimea bratelor ramei.
Cand va alegeti modelul preferat tineti, cont si de alte caracteristici, precum culoarea ramei si a lentilelor. O sa observati ca anumite culori va prind mai bine, in functie de nuanta parului sau a tenului.
Cateva branduri cunoscute intalnite si la noi si unde le gasim
Nu putem sa incheiem acest articol fara sa va oferim si cateva sugestii de branduri si sa va indrumam spre magazinele online care le comercializeaza.
⇒ Descopera ochelarii de soare Ray-Ban la eMAG!
O sa incepem cu Ray-Ban, faimoasa firma americana ce a introdus modelele Aviator si Wayfarer pe piata. Fondata in 1937 de compania Bausch & Lomb, firma se afla in prezent sub conducerea grupului italian Luxottica. In Romania puteti comanda modelele celebrului brand din magazine precum eMAG, Mycloset, Conga sau Lensa. Va invitam sa cititi si articolul nostru pe acest subiect pentru mai multe detalii.
Urmatorii pe lista sunt ochelarii Polaroid, o alta companie americana infiintata in 1937 de Edwin Land, inventatorul materialului polarizant pentru uz comercial. Lentilele polarizante sunt indicate pentru o protectie ridicata impotriva reflexiilor puternice ale luminii. Unele din magazinele online de la noi in care puteti gasi acest brand sunt Lensa și Conga.
⇒ Vezi ochelarii de soare Oakley la Mycloset!
Oakley este una dintre cele mai mari companii de echipament sportiv, inclusiv ochelari cu protectie solara. Compania americana comercializeaza modele adaptate oricarei activitati sportive, dar si modele casual. La noi le gasiti la Mycloset sau Boutique Mall.
Nici brandul italian Police nu este de trecut cu vederea. Lansata in 1983, compania propune modele casual, potrivite pentru o gama larga de clienti. Printre stilurile cel mai des intalnite se numara Aviator sau Wayfarer. Cea mai mare selectie din magazinele noastre online o veti gasi la eMAG, insa si Elefant au cateva modele in oferta.
Mallurile virtuale ofera multe alte nume celebre, inclusiv branduri de lux, precum Prada, Chloe, GF Ferre sau Guess. Alegerea va apartine, dar fiti siguri ca modelul ales va ofera protectia adecvata, este potrivit pentru nevoile dumneavoastra si vi se potriveste ca stil.
Dupa ce probati o pereche de ochelari de soare intr-un magazin fizic de specialitate, verificati si online cat costa articolul respectiv, la magazinele cunoscute, de incredere. Reducerile la ochelari de soare pe internet sunt consistente si in multe cazuri preturile finale pot fi suficient de tentante incat sa comandati online perechea preferta.
Lasă un răspuns